Vrijspraak na brandstichting bij transformatorhuisje

© Netty van der Deen-Flikkema/Groningen in Beeld
Een 50-jarige man uit Groningen is vrijgesproken van brandstichting op 8 oktober naast een transformatorhuisje aan de Westerhaven in Groningen. De man was op dat moment dakloos. Hij had het koud en maakte dan wel eens vaker vuurtjes in provisorische vuurkorven.
Ook op 8 oktober rond een uur of tien 's avonds had hij in een ijzeren fietsmandje een vuurtje gestookt. Het vuur laaide op naast het transformatorhuisje, omdat pallets die daar lagen vlam vatten. Het zorgde voor metershoge vlammen. De brandweer heeft de brand moeten blussen. Het transformatorhuisje raakte beschadigd.

Bewijs

Maar dat de man brand had gesticht met gevaar voor de omgeving, kon niet worden bewezen. Hij beweerde namelijk dat hij het fietsmandje aan de andere kant van het transformatorhuisje had neergezet, buiten het bereik van de stapel pallets. Een langsfietsende vrouw kon dat bevestigen.
De man was naar eigen zeggen weggegaan toen het vuurtje in de vuurkorf nog na smeulde. De rechter had geen bewijs dat de man bewust het vuur bij de pallets had gemaakt en sprak hem vrij.