Veel eikenprocessierupsen verwacht

© RTV Noord
De eikenprocessierupsen verkeren in een goede conditie. Dit jaar zijn relatief grote aantallen van de gevreesde rupsen te verwachten. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups zondag op natuurbericht.nl.
Over ongeveer twee weken komen de rupsen uit hun ei. Dat is later dan vorig jaar, toen ze na een betrekkelijk warme winter al rond deze tijd uitkwamen.
De verwachting is dat de dieren rond 20 mei brandharen krijgen. De brandhaartjes kunnen zorgen voor ademnood, ontstoken ogen, jeukbulten en zelfs koorts en longontsteking. Gemeenten bestrijden de nesten door ze te bespuiten.

Goede conditie

De conditie van de rupsen in de eitjes is goed, aldus het kenniscentrum. In tegenstelling tot vorig jaar worden vrijwel geen lege eitjes aangetroffen. Bovendien waren de vliegomstandigheden voor de eikenprocessievlinders, die de eitjes leggen, vorige zomer heel gunstig.
De temperatuur in de komende maanden speelt echter ook nog een rol. Bij hoge temperaturen ontwikkelt de populatie zich beter.

Biologisch

Het beest moet bestreden worden voordat de brandharen loslaten. Er is nog steeds geen goed bestrijdingsmiddel. Veel gemeenten en provincies experimenteren met biologische bespuiting, maar wegbranden komt ook nog voor.