Groningen krijgt eerste mediationwinkel van Nederland

Twintig mediators gaan vanaf volgende week donderdag aan de slag in de eerste mediationwinkel van Nederland. Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, waarbij samen met een onpartijdige deskundige naar een oplossing wordt gezocht.
Win-win

'Heel anders dan bij een rechter', aldus de initiatiefnemers van de winkel. In de rechtszaal is altijd sprake van winnaars en verliezers. Bij mediation is de kans veel groter dat er een voor iedereen aanvaardbare oplossing uit komt. En zonder dure advocaten is het ook een stuk goedkoper. De mediationwinkel krijgt een subsidie van het ministerie van Justitie. Zo kan de druk op het justitiële apparaat worden verminderd.

Laagdrempelig

De winkel aan de Nieuwe Ebbingestraat moet mediation laagdrempelig maken. Nog maar vijf procent van de conflicten wordt op die manier opgelost. Maar het kan worden toegepast op elke denkbare zaak: arbeidsconflicten, echtscheidingen, burenruzies, erfeniskwesties; voor ieder terrein heeft de mediationwinkel een deskundige in huis.

Psycholoog

'Het gaat vaak om wat er achter een conflict zit', zegt Ingrid Munneke, één van de mediators. Niet voor niets is ze ook psycholoog. 'Onze oplossingen zijn vaak beter dan die van de rechter, omdat iedere partij zich er in kan vinden. Wat er is besloten wordt daarom ook beter nageleefd. Zeker in het geval van scheidingen waar kinderen bij betrokken zijn, is dat een groot voordeel.'
De mediationwinkel gaat volgende week donderdag open. Voorlopig als proef van een half jaar. Als die slaagt, hopen de initiatiefnemers dat het concept kan worden uitgebreid naar de rest van Nederland.