Waar is de flitskampioen gebleven?

De flitskampioen is foetsie
De flitskampioen is foetsie © Robert Pastoor
Het is misschien wel de meest beruchte flitser van de provincie: de flitspaal aan de N361, net voordat je Winsum uitrijdt. Dankzij deze paal wordt jaarlijks meer dan een miljoen euro aan boetes geïnd, maar de flitser is foetsie.
Eigenaar?

Wie is eigenlijk de eigenaar van de flitskampioen? Navraag bij de politie, levert een verwijzing naar het Openbaar Ministerie (OM) op. Volgens het OM gaat de provincie over de flitspaal. Die denkt dat de flitser het pakkie-an van het OM is.

Vervangen?

Het OM laat weten dat er wel palen aan de N361 vervangen zijn door nieuwe digitale camera's. Maar de flitspaal aan de zuidkant van Winsum komt niet in aanmerking voor vervanging. 'Bij het vervangen van palen kijken we naar het aantal ongevallen en de hoogte van het overtredingspercentage', aldus Ernst Koelman van het OM. Volgens de woordvoerder is het bij hen niet bekend dat er een nieuwe digitale flitspaal zou komen op deze locatie. 'Maar zeg nooit, nooit.'

Omstreden

De paal, die in 1991 is geplaatst, is omstreden omdat het volgens sommige weggebruikers onduidelijk is of je nog in een dorp rijdt of niet. Anderen vinden de paal broodnodig, omdat er nog een oversteek voor fietsers is, waar dagelijks veel schoolgaande kinderen gebruik van maken.
De provincie onderzoekt nu wie de paal heeft weggehaald.
Natuurlijk is het Twitteraars ook opgevallen dat de paal weg is:
nu de flitspaal verdwenen is op n361 bij meeden winsum lijkt er nu een echte racebaan ontstaan richting garnwerderweg

— martin (@martin_pol)
Zag ik dat nu goed vanmorgen? Flitspaal in Winsum weg? Heel fijn!

— Petra (@petra_groot)