'Geen acuut gevaar door bodemverontreiniging bij steenfabriek Wirdum'

© Archief (Goos de Boer)
Er is geen acuut gevaar als het gaat om de verontreiniging in de grond van de voormalige steenfabriek in Wirdum. Dat is de uitkomst van het onderzoek, dat de gemeente Loppersum begin deze maand heeft laten doen op het terrein.
Beknopt verslag

Wethouder Pier Prins (CDA) van Loppersum gaf de gemeenteraad maandagavond een beknopt verslag van het onderzoek. Prins: 'In hoofdlijnen betekent de uitslag dat er geen direct gevaar is voor mens en dier'.

Maatregelen

Toch bleek uit het verhaal van de wethouder dat er wel maatregelen genomen moeten worden op het terrein. 'De eigenaar moet deze maatregelen treffen, maar meer kan ik daar niet over zeggen. Zodra we echt duidelijk hebben wat er moet gebeuren, informeer ik de raad daar meteen over', aldus Prins.

'Niet gerustgesteld'

Meer dan dat wilde Prins ook niet kwijt. En dat is olie op het vuur voor raadslid Petra Blink van de fractie Loppersum Vooruit. Blink: 'Ik ben zeker niet gerustgesteld door het verhaal van wethouder Prins. De wethouder blijft gewoon vaag. Er is geen acuut gevaar, maar het is duidelijk dat er wel iets aan de hand is. Kennelijk mogen we dat om wat voor reden dan ook niet weten. Maar goed, het is nu dus afwachten op het rapport en het bijbehorende verhaal. Het is in ieder geval voor ons reden te meer om het allemaal gewoon goed in de gaten te houden', zegt Blink.

Duidelijkheid

Wethouder Pier Prins zegt dat er over een paar weken meer duidelijkheid komt over de uiteindelijke conclusie en de bijbehorende maatregelen.