Grote zorgen om oude schoorsteen in Sappemeer

Sappemeer heeft grote zorgen over een oude schoorsteen vlak naast een kindcentrum in aanbouw in de Vosholen.
Omvallen

De ruim twintig meter hoge stenen pijp is zeventig jaar oud. Nu er steeds vaker aardbevingen voorkomen in de omgeving zijn ouders en omwonenden bang dat het bouwwerk omvalt.

Blikvanger

De schoorsteen plus stookhuis hoorden vroeger bij een kwekerij. Die kwekerij is al lang verdwenen, maar om de herinnering aan de tuinbouw in Sappemeer levend te houden is de piip enkele jaren geleden gerestaureerd. Het is nu een blikvanger aan de rand van nieuwbouwwijk De Vosholen.
Het kindcentrum biedt onderdak aan twee scholen, kinderopvang en een peuterspeelzaal.
Middelpunt van het gebouw is straks die oude schoorsteen en het stookhuis. Tenminste, dat was de bedoeling.

Zwakke fundering

Want nu er in de nabije omgeving steeds vaker aardbevingen voorkomen is er angst ontstaan. Ook oud-kweker Adri van Veen houdt zijn hart vast.Hij heeft zelf iets verderop een kwekerij gehad met soortgelijke schoorstenen. Hij vermoedt dat de fundering van de schoorsteen niet stevig genoeg is als de aarde gaat beven, waardoor de pijp kan omvallen. 'Het is verschrikkeliijk als zoiets zou gebeuren' zegt hij. 'Die pijp is zestig, zeventig jaar oud. In die tijd werd nog niet aardbevingsbestendig gebouwd.'

Veiligheid gegarandeerd

De gemeente Hoogezand-Sappemeer deelt de zorgen van Van Veen en de anderen. Op verzoek van de gemeente laat de NAM een ingevnieursbureau de stevigheid van de schoorsteen onderzoeken. Wethouder Erik Drenth wil nog niet vooruilopen op mogelijke verdere versteviging of wellicht sloop van de pijp. 'Eerst de resulaten afwachten' , zegt hij.
Voor de gemeente staat één ding als een paal boven water: het kindcentrum gaat pas open als de veiligheid gegarandeerd is.