Toch problemen met Jarinowoningen in Loppersum

Er is toch wat aan de hand met de Jarinowoningen in Loppersum. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Loppersum en de NAM. Bewoners lopen volgens burgemeester Albert Rodenboog geen acuut gevaar, maar de huizen moeten wel worden aangepakt.
Bouwtekeningen

In januari meldde de NAM nog dat er
was met de woningen, maar dat hadden ze volgens Rodenboog mis. 'Dat onderzoek is gedaan aan de hand van bouwtekeningen. Er is niemand in de woningen geweest om te inspecteren, omdat het op papier goed leek.'

Niet gerustgesteld

Toch waren de bewoners van de woningen aan de Zijlvest niet gerustgesteld en bleven ze aandringen op een nadere inspectie. 'En daaruit blijkt dat er wel wat aan de hand is. Zowel met de lateien (draagconstructie) als met de fundering', zegt Rodenboog. In april worden de bewoners uitgenodigd voor een informatieavond over mogelijke oplossingen.

Jarino

Jarino was een bouwbedrijf in Roden, dat in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in hoog tempo woningen bouwde in Noord-Groningen. Nu blijkt dat een aanzienlijk deel van die huizen kwalitatief onder de maat is en extra risico loopt bij aardbevingen. Naast problemen in Loppersum zijn bij verschillende huizen van dit type in Winsum en Warffum ook gebreken ontdekt, die bij aardbevingen gevaar kunnen opleveren.