Kamervragen over vergelijking aardbevingen met die Zuid-Europa

De PvdA wil van minister Kamp van Economische Zaken weten of de aardbevingen in Groningen te vergelijken zijn met die in Zuid-Europa. De kamerfractie heeft vragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving van RTV Noord hierover van maandag.
De Veligheidsregio Groningen wijst er op dat de aardbevingen in Groningen zich dicht onder de oppervlakte afspelen. Hierdoor is sprake van hoge grondversnelling. De veiligheidsregio concludeert daaruit dat het effect van aardbevingen in Groningen net zo groot is als bij veel zwaardere bevingen in Italië, Turkije en Griekenland.

Grondversnelling melden
De PvdA vraagt de minister om een reactie hierop. Ook wil de partij weten of de minister bereid is de aardbevingen in Groningen niet alleen meer uit te drukken op Schaal van Richter, maar voortaan ook de grondversnelling te vermelden.

Basisschool in Bedum
Verder wil de partij van de minister weten hoe het zit met de basisschool De Regenboog in Bedum. De partij vraagt of de gemeente een onderzoeksrapport heeft, waaruit geconcludeerd kan worden dat de schoolkinderen bij aardbevingen geen risico's lopen. Daar maakte de gemeente onlangs melding van.

Overigens heeft RTV Noord eerder inzage gehad in een rapport van een onafhankelijke bouwkundige, waarin de situatie 'zorgwekkend' wordt genoemd.

De PvdA vraagt Kamp bekend te maken wat het rijksbeleid voor gevoelige objecten is, zoals scholen in het aardbevingsgebied.
Deel dit artikel:

Recent nieuws