Hulp uit Nieuw-Zeeland voor aardbevingsbestendig Forum

Werknemers van bouwbedrijf BAM hebben de afgelopen dagen in Nieuw-Zeeland onderzocht wat nodig is voor het aardbevingsbestendig bouwen van het Groninger Forum. De medewerkers van BAM spraken in Nieuw-Zeeland met verschillende deskundigen.
Sparren

Nieuw-Zeeland heeft veel ervaring met zware aardbevingen en dus ook met aardbevingsbestendig bouwen. Projectleider Elzo Dijkhuis: ''De echte kennis zit natuurlijk in de gebieden waar vaak zware aardbevingen plaatsvinden. Onze mensen hebben daar kunnen sparren met vakgenoten. Ook hebben we onze gegevens gestopt in verschillende computermodellen'. De BAM-werknemers zijn inmiddels weer op de terugweg. Komende week wordt bekeken wat de trip heeft opgeleverd.

Bouwstop

De bouw van het Forum werd onlangs stilgelegd om extra onderzoek te doen naar de gevolgen van de aardbevingen op het gebouw. De bouwstop geldt voor minimaal vier maanden. Dijkhuis: 'Of de bouw weer snel verder kan? Dat moet blijken. Als we veel moeten veranderen duurt het langer dan wanneer we weinig moeten aanpassen'.

Verschillen

Overigens verschillende aardbevingen in Nieuw-Zeeland behoorlijk met die in Groningen. Zijn de bevingen hier het gevolg van gaswinning, in Nieuw-Zeeland komt het door verschillende aardlagen die tegen elkaar aan schuren. Ook de diepte, waarop de aardbevingen plaatsvinden, verschillen. In Groningen op drie kilometer diepte en in Nieuw-Zeeland op dertig kilometer. Dijkhuis: 'Natuurlijk zijn er verschillen. Zo is de onderlaag ook anders. Hier hebben we zand en klei, daar vooral gesteente. Toch moeten we elders onze kennis opdoen. In Nederland weten we er gewoon te weinig vanaf. En uiteindelijk is een beving een beving'.
De komst van de Nederlandse experts werd trouwens ook opgemerkt door de media in Nieuw-Zeeland. Zie bijvoorbeeld dit artikel op de website Wellington.scoop.