Noordelijke zakenvrouwen gaan naar China

'Geen handelsmissie, maar een ontdekkingstocht'. Zo omschrijven elf noordelijke zakenvrouwen hun reis naar China, die over tien dagen gaat beginnen. In vier grote steden daar willen ze een bezoek brengen aan bedrijven en instellingen.
Vlindertuinoverleg

De vrouwen kennen elkaar dankzij het 'Vlindertuinoverleg', een jaarlijks overleg dat ze als noordelijke zakenvrouwen hebben. De groep is met vrouwen uit de ICT, bouw, media, advocatuur, reisbranche en personeelsmanagement heel verschillend samengesteld.

Persoonlijk

De zakenvrouwen worden tijdens de reis bijgestaan door China-specialist Marion Tjin Tham Sjin, die kantoren in Appingedam en Sjanghai heeft. Tjin Tham Sjin heeft de dames ook voorbereid op hun verblijf in het land. Zo wijst ze op het verschil in zakelijke cultuur tussen Nederland en China. 'Met een Chinese zakenpartner moet een contact echt persoonlijk worden opgebouwd. Zo maar op de bonnefooi naar China gaan heeft dan ook niet veel zin.' Via haar kantoor in Shanghai verzorgt ze de noodzakelijke introductie in de Chinese zakenwereld. Met deze cultuurtraining en details als visitekaartjes in het Chinees, willen de zakenvrouwen de kans op handelssucces vergroten.

Nieuwe wereld ontdekken

Haskia Kramer, eigenaresse van een reisbureau, gaat ook mee. Ze organiseert vaker reizen naar China, maar gaat als lid van het zakenvrouwennetwerk nu zelf mee. 'Ik wil een nieuwe wereld ontdekken', zegt ze. 'Je hoort andere bedrijven over zakendoen met China, maar je weet pas waar je over praat als je er zelf geweest bent.'
Tijdens de trip langs de steden Beijing, Shanghai, ChongQing en Chengdu, worden bedrijven als Huawei en IBM bezocht. De noordelijke zakenvrouwen gaan ook langs de Nederlandse consul-generaal en leden van de Europese Kamer van Koophandel.