Raad van State wil geen volledige schorsing gasbesluit

De Raad van State is niet van plan het gasbesluit van minister Kamp volledig te schorsen. Dat heeft de rechter zojuist laten weten tijdens een spoedzitting. Het gaat hier nog niet om een definitieve uitspraak.
'Nieuw besluit te ingrijpend'

De rechter maakte al wel duidelijk dat volledige schorsing te ingrijpende gevolgen heeft. Dat betekent namelijk dat het eerdere instemmingsbesluit van de minister komt te vervallen, met als gevolg dat de gaswinning volledig stil komt te liggen. De minister moet dan met een nieuw besluit komen. 'Dat is zeer ingrijpend en daar voel ik weinig voor', maakte rechter Thijs Drupsteen duidelijk.

Voldoende belang?

De spoedpocedure is aanhangig gemaakt door Groningen Centraal! en de Statenfracties van SP, CDA en GroenLinks. De rechter betwijfelt of deze partijen wel voldoende belanghebbende zijn. Hij wees daarbij op jurisprudentie, waaruit blijkt dat politieke partijen niet dit soort procedures mogen voeren. De kans is dan ook groot dat hij ze niet ontvankelijk verklaart.

Groningen Centraal!

Voor Groningen Centraal! geldt dat volgens de rechter niet. Zo is er schade aan het kantoor en wordt de procedure gevoerd namens een paar gedupeerden.

Vermindering gaswinning

Overigens maakte dat weinig uit voor de definitieve uitspraak. Daarbij wijst Drupsteen erop dat alle partijen willen dat de gaswinning in Groningen wordt verminderd. En dat daar dan ook een uitspraak over komt.

Uitspraak over twee weken

De Raad van State doet over twee weken een voorlopige uitspraak. Later in het jaar volgt een definitief oordeel.