'Armen' in Westerkwartier krijgen haring uitgereikt

Inwoners van Niekerk, Oldekerk en Faan stonden woensdag weer in de rij voor de jaarlijkse haringuitreiking. Dat gebeurde bij de Hervormde Kerk in Niekerk. Dit was de 539ste keer dat de haringen werden uitgedeeld.
Verplichting

De traditie wil dat de haringen in de week voor Pasen worden uitgereikt. Dat gebeurt op grond van een legaat, dat een zekere Menno Jeltema naliet aan het Pepergasthuis in Groningen. Jeltema liet het gasthuis stukken grond na bij Faan, onder de eeuwigdurende verplichting dat jaarlijks onder de arme inwoners van Niekerk, Faan en Oldekerk een ton haring wordt uitgereikt. Het gasthuis houdt zich hier nog steeds aan.

Traditie

In 1979 is de verplichting afgekocht, omdat er toen geen armen meer waren en omdat de haringprijs enorm was gestegen. Maar er ontstond een initiatief om het haring uitreiken 'als traditie' voort te zetten. Dankzij een gift van de Rabobank in 1995 kan het uitdelen van de haring nog heel lang in stand worden gehouden. De gratis uitgereikte vissen moeten trouwens nog wel worden gefileerd. Als mensen willen dat dat klusje voor hen wordt geklaard, dan betalen ze een kleine vergoeding.