Opnieuw cel en tbs voor verkrachting in Gorechtpark

© Marc McLaughlin / Flickr Creative Commons
Een 18-jarige man uit Spijkenisse is door het Gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met dwangverpleging voor verkrachting en diefstal met geweld in Hoogezand.
Die straf werd in
ook al opgelegd door de rechtbank in Groningen. De man moet bovendien een schadevergoeding van bijna twaalfduizend euro betalen aan het slachtoffer.

Kans op herhaling

De Spijkenisser belaagde zijn slachtoffer in september 2013 in het Gorechtpark in Hoogezand. Hij kneep de keel van de vrouw dicht en gooide haar op de grond om haar telefoon in handen te krijgen. Daarna verkrachtte hij haar. Door een persoonlijkheidsstoornis is de man volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling is groot.

Strafrecht voor meerderjarigen

De strafzaak van de verdachte werd eerder achter gesloten deuren behandeld, omdat hij nog minderjarig was. De rechter oordeelde destijds dat hij wel volgens het strafrecht voor meerderjarigen moest worden berecht. Vanwege het 'weerzinwekkende gedrag met grote en langdurige gevolgen voor het slachtoffer' vond de rechter een forse celstraf op zijn plaats. Het Gerechtshof deelt dus deze mening.