Groninger raad dubt over sloop 'Finse school'

De gemeenteraad van Groningen is nog niet overtuigd van de sloopplannen voor de 'Finse school' aan de Helper Westsingel in de stad. Veel fracties hielden woensdagavond een pleidooi voor een uiterste reddingspoging van het monumentale pand.
Noodklok

Monumentenorganisatie Bond Heemschut luidde dinsdag de
over de op handen zijnde sloop van het gebouw. De bond wordt daarin volop gesteund door fractievoorzitter Inge Jongman van de ChristenUnie: 'Dit is enorm zonde en welk signaal geeft de gemeente hiermee af aan andere eigenaren van monumenten?'.

Crowdsourcing

Tijdens een commissievergadering woensdagavond sloten veel fracties zich bij de ChristenUnie aan. 'Sloop kan altijd nog, laten we kijken wat er mogelijk is. Misschien werkt crowdsourcing?', zei Benni Leemhuis van coalitiepartij GroenLinks. Coalitiegenoot D66 en de grootste oppositiepartij SP steunden dit idee. Het opknappen van het pand kost volgens het gemeentebestuur vier ton. 'Dat kan goedkoper', stelt raadslid Marjet Woldhuis van de Stadspartij. 'Ik heb me door experts laten vertellen dat je met 150.000 euro een eind kan komen.'

Weinig heil

Wethouder Roeland van der Schaaf ziet weinig heil in een ultieme reddingspoging: 'De afgelopen jaren hebben we alles onderzocht. Extra onderzoek is een herhaling van zetten', aldus de wethouder, die zei niet trots te zijn op de gang van zaken. 'Dit doet pijn, maar we hebben ook andere belangen af te wegen.'

Identiek

De VVD is de enige partij, die het college volmondig steunt in het sloopplan. Max Blom: 'Het gaat hier wel om gemeenschapsgeld. Bovendien staat tegenover het pand een identiek gebouw, dat wel in goede staat is'.

Hoop

Op 22 april komt het sloopplan opnieuw aan de orde in de gemeenteraad. Dan moet blijken of de gemeenteraad bereid is om geld uit te trekken voor de redding van het gebouw. Tineke Vooys van de Bond Heemschut houdt hoop: 'Het viel me mee hoe de fracties reageerden. Eén van de partijen maakte de vergelijking met het Blauwe Dorp in de Oosterparkwijk. Daarvan zijn we ook blij dat het er nog is. De komende weken zetten we ons stevig in voor de redding van het pand'.