Bevingsgebied valt onder crisis- en herstelwet, maar is dat goed?

Het Groninger aardbevingsgebied valt onder de crisis- en herstelwet. Dat maakte het Rijk woensdag bekend. Dankzij deze wet kunnen gebouwen in het gebied bijvoorbeeld sneller preventief worden verstevigd.
Toch kleven daar volgens GroenLinks en de Groninger Bodem Beweging ook nadelen aan.

Kamp meer invloed

Zo krijgt minister Henk Kamp veel meer bevoegdheden in het bevingsgebied. Groninger gemeenten en de provincie hebben hierdoor juist minder te zeggen in het gebied.

Buitenspel

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vindt dat de Groningers hierdoor buitenspel worden gezet: 'Het is niet te geloven dat in Nederland de bevolking buitenspel wordt gezet. Dat wil er bij mij niet in.'
Door de crisis- en herstelwet kan het zijn dat mensen naar het Rijk moeten stappen, als ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met de sloop van een beschadigd gebouw. Nu kunnen ze nog naar de gemeente. Volgens Van Tongeren moet dat zo blijven, omdat de gemeente veel adequater en sneller kan reageren.

Meer grip

Ook de Groninger Bodem Beweging maakt zich zorgen over deze ontwikkeling: 'Dit is typisch een plan van minister Kamp. Hij krijgt hiermee steeds meer grip op het gebied. Het wordt alsmaar erger.'
'Dit past in het grote scenario waarin de overheid de gaswinning wil continueren en op deze manier de veiligheid van de Groningers wil vergroten', vertelt Lambert de Bont.
Van Tongeren gaat in het eerstvolgende energiedebat de kwestie aan de kaak stellen.