Een levende legende: De Vliegende Banaan is terug in Blijham

Ab de Groot, de levende grasbaanracelegende, is weer even terug in Blijham. Hij woont in Canada, maar is Groningen nooit vergeten. Hij slaapt in een camper op racebaan De Kuip, zijn natuurlijke habitat.
In de jaren '70 beleefde hij grote successen in de grasbaanwereld. Toch is De Groot daar nuchter over: 'Was ik een hele grote? Ach, in die tijd wel, ja. Ik werd 11 keer Nederlands kampioen en dat was toen redelijk opzienbarend.

'Bijnaam ligt voor de hand'

Dan nog even over die bijnaam: 'Waarom 'De Vliegende Banaan'? Ik zat altijd krom op de motorfiets en had altijd een gele outfit aan. Tja, dan ligt het voor de hand..'

'Mijn tong ligt verkeerd'

De Groot is een geboren Amsterdammer, maar heeft nog een sterke band met Groningen. Vanwege de grasbaanraces verhuisde hij in de jaren '70 van de hoofdstad naar Blijham. Nu woont de snelheidsduivel dus in Canada, maar hij keert nog jaarlijks naar Blijham terug.
Maar Grunnegs proaten, dat dut e nait: 'Af en toe probeer ik er wat kromme termen uit te gooien, maar Amsterdammers hebben de tong verkeerd in de mond liggen om Gronings te praten.'

Op stap met Ab

Donderdagavond is een langere reportage over De Vliegende Banaan op TV Noord te zien, vanaf 18:00 uur.