Politie houdt opnieuw claxonactie: nu drie minuten lang

Voor de derde keer in drie weken tijd hield de politie donderdagochtend op de Grote Markt in Groningen een claxonactie. Politieagenten drukten drie minuten lang de toeter van hun wagen in.
'En elke week komt er minuut bij zolang de minister geen nieuwe inzet toont bij de nieuwe CAO-onderhandelingen. We gaan daar net zolang mee door totdat we de tien minuten bereiken', belooft actieleider Bayron Jobing uit Groningen.

Betere CAO

De bonden hebben de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur inmiddels een ultimatum gesteld om met een beter CAO-voorstel te komen. Ook donderdagmiddag voeren politiemensen op verschillende plaatsen in het land actie.

Zwaan-kleef-aan op A28

Voor dinsdag hebben de bonden een 'zwaan-kleef-aan'-actie gepland. Vanaf 9.00 uur rijdt er een colonne van politieauto's met een gangetje van 70 kilometer per uur over de A28 van Groningen naar Hoogeveen en weer terug. 'En woensdag gaan we met zo veel mogelijk collega's naar Den Haag', aldus Jobing.

Onregelmatigheidstoeslagen

De bonden hopen onder meer af te dwingen dat de onregelmatigheidsvergoedingen worden verruimd. 'Die toeslag gaat nu pas om 21.00 uur in, terwijl voor de gemiddelde burger de avond al om 18.00 uur begint', stelt Jobing.

Hoger startsalaris jongeren

Bovendien willen de politiebonden een hogere startsalaris voor jongere agenten. Volgens actieleider Bayron Jobing verdienen zij nu zo weinig, dat ze niet eens het ouderlijk huis kunnen verlaten. 'Dan praat je over volwassen mensen die nog steeds onder de vleugels van pa en moe zitten. Sommigen hebben een relatie, willen samenwonen, maar daar hebben ze het geld niet voor!'