Vormfouten stapelen zich op in antibioticazwendel

Zes verdachten uit de pluimveesector in Groningen en Overijssel, die worden verdacht van handel in illegale antibiotica, moeten langer wachten op de voortzetting van de zaak.
De rechtbank in Groningen besloot vorig jaar de zaak te seponeren wegens fouten van het Openbaar Ministerie. Het OM ging tegen dit besluit in hoger beroep. Het Hof in Leeuwarden vindt nu dat het vonnis van de rechtbank niet correct is geformuleerd.
Het Hof overweegt daarom de zaak terug te sturen naar de rechtbank. Maar het kan ook zijn dat het Hof beslist over de vormfouten heen te stappen en later in het jaar de zaak alsnog te behandelen.

Waar draait de zaak om?

Justitie heeft ruim vier jaar aan deze zaak gewerkt. In maart 2011 werden bij zes pluimveehouderijen en zes woningen in Groningen en Overijssel invallen gedaan. Zes mannen uit onder meer Appingedam, Uithuizen en Middelstum werden opgepakt. Bij de inval werd 3,5 ton illegale antibiotica gevonden. Woningen, auto's en bankrekeningen werden in beslag genomen.

Volksgezondheid

Het OM tilt zwaar aan deze zaak, omdat de verdachten door het gebruik van illegal middelen de volksgezondheid ernstig in gevaar hebben gebracht. Aanleiding voor dit onderzoek waren tips binnen de pluimveesector over handel in illegale antibiotica in Nederland, Polen en Duitsland.

Ernstige vormfout

Tijdens het onderzoek wilden de advocaten van de verdachten de chef van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) horen. Dit gebeurde in augustus 2012 bij de rechter-commissaris. De officier van justitie maakte van de gelegenheid gebruik dit verhoor van te voren door te nemen en af te stemmen. Dat was een ernstige vormfout. De advocaten deden aangife tegen de aanklager.

Niet-ontvankelijk

De rechtbank in Groningen vond vorig jaar in juni dat deze fout nog was te herstellen door de informanten van de CIE bij de rechter-commissaris te laten horen. Omdat het OM dit weigerde, besloot de rechtbank het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Het OM legt zich hier dus niet bij neer.

Klacht

De aangifte tegen de aanklager is inmiddels geseponeerd. De officier wordt niet vervolgd. De advocaten hebben hierover een klacht bij het Hof ingediend. Deze bezwaarprocedure loopt nog.