Celstraffen en taakstraf geëist tegen vier vrienden

© Marc McLaughlin / Flickr Creative Commons
Tegen vier vrienden zijn donderdag celstraffen en een taakstraf geëist, omdat ze worden verdacht van een gewelddadige straatroof in Groningen.
Straffen

Een 23-jarige man uit Heerenveen, die het initiatief voor de straatroof zou hebben genomen, had al een strafblad. Tegen hem is tien maanden cel geëist. Twee mannen van 21 en 22 jaar uit Oude Pekela kregen een gevangenisstraf van acht maanden te horen.
De vierde man, een 21-jarige Groninger, deed niet mee met het geweld. Tegen hem is een maximale taakstraf van 240 uur geëist.
Straatroof

De straatroof vond plaats bij de Driehovenstraat in Groningen. Een man en vrouw liepen even na enen 's nachts na een bezoekje aan de bioscoop terug naar hun auto. Hierbij passeerden ze het groepje vrienden.

De vier jongens kwamen later terug. Één van de jongens vroeg de man om een sigaret. Hij weigerde, een ander probeerde de portemonnee van de man uit de achterzak zijn broek te halen.
De man werd daarbij meerdere keren met een vuist in zijn gezicht geslagen en met een riem toegetakeld. De vriendin werd met rust gelaten. Uiteindelijk gaf de man zijn portemonnee en telefoon af.
Whisky

De jongens hadden eerder op de avond meerdere whiskeyflessen leeggedronken en geblowd. Toen ze de stad in wilden hadden ze geen geld. Iemand stelde voor om 'geld te gaan halen'. Bij het passeren van het stel ontstond het plan om ze te beroven.

De zaak liep vertraging op omdat de politie een jaar nodig had om uit te zoeken wie de verdachten waren. De uitspraak in de zaak is over twee weken.