'Groningen Airport Eelde dreigt het loodje te leggen'

De ombouw van vliegveld Lelystad tot volwaardige luchthaven is de doodsteek voor Groningen Airport Eelde. Dat is de verwachting van directeur Hans van der Velde van ArkeFly.
Schiphol steekt een kleine honderd miljoen euro in de ontwikkeling van het vliegveld in Lelystad. Vanaf 2018 gaat een deel van de vakantievluchten daar naar toe.

Dezelfde markt

Van der Velde wijst erop dat ook Eelde grotendeels van die vakantievluchten afhankelijk is. 'Lelystad en Eelde bedienen dezelfde markt. Als je vanaf Lelystad vliegt, zal je dat als luchtvaartmaatschappij niet snel meer vanaf Groningen doen', verwacht hij. ArkeFly vliegt in de zomermaanden vanaf Eelde op het Turkse Antalya.

Moeilijk verhaal

De topman van de vliegmaatschappij vreest dat Eelde uiteindelijk het onderspit delft in de concurrentiestrijd met Lelystad. 'Ze bedienen hetzelfde verzorgingsgebied. Als ik daar met gezond verstand naar kijk, dan kan ik me moeilijk voorstellen dat twee luchthavens zo dicht bij elkaar winstgevend geëxploiteerd kunnen worden. Dus wordt het voor Eelde een moeilijk verhaal.'

Luchtverkeersleiding

De concurrentieslag met de luchthaven in de polder is niet de enige bedreiging voor Groningen Airport Eelde. Zo werd eerder al bekend dat het kabinet de kosten voor de luchtverkeersleiding wil laten betalen door de luchthavens. Dat zijn forse bedragen. Ook daardoor dreigt het noordelijk vliegveld in zwaar weer terecht te komen.