OM trekt cassatie 'zaak Baflo' in

Alasam S.
Alasam S. © RTV Noord
Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft het cassatieberoep in de 'zaak Baflo' ingetrokken. Justitie heeft de uitspraak van het Hof uitgebreid bestudeerd en is tot de conclusie gekomen om het cassatieberoep niet door te zetten.
Alasam S.

Verdachte Alasam S. sloeg op 13 april 2011 zijn vriendin Renske Hekman dood met een brandblusser. Nadat hij haar om het leven had gebracht, raakte hij op straat in gevecht met motoragent Dick Haveman. S. wist het dienstwapen van Haveman te bemachtigen en schoot hem daarmee dood. Vervolgens liep hij schietend door het dorp en raakte daarbij een andere agent en een buurtbewoner. Zij raakten gewond.

Van 28 jaar cel naar 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging

De rechtbank in Groningen veroordeelde S. tot 28 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. In hoger beroep kreeg hij zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag op de agent. Het Hof vond dat S. de doodslag op zijn vriendin niet kon worden toegerekend, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest. Het OM had in hoger beroep 22 jaar cel geëist voor dubbele doodslag en poging doodslag op de twee mannen, die gewond raakten.

Basis onvoldoende

Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen tijd gezocht naar aanknopingspunten om de zaak opnieuw voor te leggen aan de rechter. Er is vooral gekeken naar de toerekeningsvatbaarheid van S. Justitie concludeert dat de juridische aanknopingspunten, die nodig zijn om de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad, ontbreken. De Hoge Raad kijkt namelijk alleen of het recht juist is toegepast en of de procedures op de juiste wijze zijn gevolgd.
Alasam S. gaat overigens nog wel in cassatie tegen zijn veroordeling van zes jaar cel en tbs.