'De vliegende banaan' bestaat nog altijd

Ab de Groot was in de jaren zestig en zeventig haast onverslaanbaar als grasbaan- en speedwaycoureur. Hij behaalde in die periode elf nationale titels en deed mee aan grote internationale wedstrijden. Europees kampioen werd hij nooit.
De Groot werd vroeger 'de vliegende banaan' genoemd. Hij droeg een geel pak en zijn houding op de motor had wel iets weg van een banaan. Een fenomeen was geboren. 'Als ik me bij een wedstrijd aanmeldde met de naam Ab de Groot, was ik een onbekende. Zodra ik me voorstelde als 'de vliegende banaan' waren ze blij dat ik kwam rijden', vertelt De Groot.

Winkel was bijzaak

Hij woonde vanaf 1962 vijfenveertig jaar in Blijham, samen met zijn vrouw Bea. Hij runde er ook een tweewielerzaak. Achteraf concludeert hij dat dat slechts bijzaak was. 'Je kunt wel zeggen dat de motorsport mijn beroep is geweest en dat we daarnaast winkeltje speelden', vertelt de geboren Amsterdammer.

Populaire sport in Noorden

Hij kwam naar Blijham omdat de baansport in die tijd een zeer populaire tak van sport was in de noordelijke provincies. Er kwamen duizenden mensen af op grasbaanraces en speedwaywedstrijden.

Eén keer per jaar terug

Sinds 2009 woont De Groot in Canada. Hij is zijn zoon en dochter gevolgd. Eén keer per jaar komt hij terug naar Nederland. Hij parkeert zijn camper op het circuit (De Kuip) in Blijham. In ruil voor kleine klusjes wordt zijn onderkomen voorzien van stroom en stromend water.

Levensverhaal als magazine

De 78-jarige De Groot heeft zijn levensverhaal inmiddels op papier gezet. Het is de bedoeling dat dit gepubliceerd wordt als een soort van maganzine.