Wolf doodde en verwondde schapen in Groningen

De wolf, die begin vorige maand door onze provincie liep, heeft op boerderijen in Holwierde en Termunten twee schapen gedood. Ook heeft hij twee schapen verwond. Dat zei gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen donderdagavond op TV Noord.
De gedeputeerde maakte dit nu pas wereldkundig, omdat de provincie eerst wilde weten waar de wolf vandaan kwam. Ook was de gedeputeerde benieuwd of het om een wild exemplaar ging of niet.

'Natuurlijk gedrag'

De wolf heeft de schapen op de terugweg naar Duitsland gedood. 'Het is volstrekt natuurlijk gedrag dat de wolf, die zo'n grote afstand aflegt, ook gaat eten. In dit geval heeft hij dus een paar schapen gepakt', aldus Staghouwer.
De wolf bleek na DNA-onderzoek afkomstig te zijn uit een roedel, die leefde in de buurt van Hamburg. Het beest is in de lente van 2014 geboren. Volgens onderzoekers was hij op zoek naar een leefgebied en daarom verliet hij het ouderlijk territorium.

Verdoven

De provincie wilde de wolf verdoven en chippen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Ook de Duitsers konden de wolf niet te pakken krijgen. Het is niet bekend waar hij nu is. Het beest is op 13 maart voor het laatst gezien in de omgeving van Oldenburg.
De gedupeerde boeren krijgen alle schade vergoed vanuit het Faunafonds.