'We vonden regelmatig wc-papier met teksten'

Hij ziet ze als klein jongentje geregeld voorbij komen: treinen met joden. Henk Strating (1930) woonde tijdens de oorlog in Winschoten, tegenover het station. Hij en zijn vrienden speelden vaak op het perron.
Briefjes

In de jaren van de bezetting ziet Strating veel treinen voorbij komen. 'We wisten niet dat er mensen in zaten; het waren immers goederenwagons', vertelt hij. Op een dag zwierf hij na schooltijd met zijn vriendjes op het perron en vond hij briefjes. 'Soms niet meer dan wc-papier, met potlood beschreven.' Wat erop stond, las Strating niet. Hij raapte ze op en kreeg de opdracht om ze bij een medisch specialist, die vlakbij woonde, in de brievenbus te doen. Na de oorlog bleek deze arts hoofd van het verzet in Winschoten te zijn.

Herinneringsborden

Strating mocht donderdag meerijden met een speciale trein, die dezelfde route aflegde als toen. Om borden te onthullen, die treinreizigers herinneren aan de deportaties van joden, Sinti en Roma. Op de stations langs de route Westerbork-Leer zijn borden geplaatst, ook op de Duitse perrons. Het is een initiatief van Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de NS.