'Excuses kabinet aan Groningen komen te laat'

Liesbeth van Tongeren
Liesbeth van Tongeren © Archief RTV Noord
'Veel te laat en te vrijblijvend.' Dat vindt de Tweede Kamerfractie van GroenLinks van de reactie van het kabinet op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Grote ramp

De regering erkent dat de veiligheid van de Groningers is genegeerd en belooft beterschap. 'Maar dat is geen antwoord op de grote ramp, die zich in Groningen voltrekt', concludeert Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze vindt dat in de brief hierover aan de Kamer vooral maatregelen worden genoemd, die al eerder zijn aangekondigd.
Van Tongeren wijst er verder op dat het ministerie van Economische Zaken 'alle touwtjes in eigen hand houdt.' Ook vindt GroenLinks dat er te weinig verandert bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat volgens de OVV niet onafhankelijk genoeg is.

Informatie ontbreekt

CDA-Kamerlid Agnes Mulder heeft eveneens kritiek op de reactie van het kabinet. Ze mist in de brief hierover aan de Tweede Kamer een spijtbetuiging over de hoge gaswinning in 2013. 'Verder ontbreekt informatie over de verjaring. En ook had ik graag een passage gezien over de omkering van de bewijslast', zegt Mulder.