'Te onveilig' paasvuur Winsum gaat in rook op

Te groot, de verkeerde plek en veel materiaal dat er niet in thuishoort. De gemeente Winsum heeft besloten de toestemming voor het paasvuur in Winsum in te trekken.
De opgebouwde houtstapel aan de Schouwerzijlsterweg kan hierdoor zondag niet in de brand gestoken worden.

'Te gevaarlijk'

Het door laten gaan van het paasvuur zou veel te gevaarlijk zijn volgens de gemeente. De veiligheid voor omwonenden en toeschouwers zou in het geding zijn. 'Wij betreuren dat we de ontheffingen moeten intrekken', zegt burgemeester Rinus Michels.
'Enorm risico'
'We stonden zeer positief tegenover het initiatief. Maar de manier waarop de stapel nu is opgebouwd, brengt een enorm risico met zich mee', stelt Michels. 'Hij is veel te groot, bestaat uit verkeerd materiaal en ligt te dicht bij de bebouwing. Het is gewoon te onveilig.'

Achthonderd kubieke meter
Het paasvuur mocht niet meer dan vijftig kubieke meter zijn. Maar dat is achthonderd geworden. De stapel is vrijdag gecontroleerd door de gemeente.

Teleurgesteld

De organisatie snapt dat de gemeente deze beslissing heeft genomen. 'We zijn wel teleurgesteld. We hebben nog geprobeerd te vragen of we de bult mochten verplaatsen en anders op te bouwen', vertelt mede-organisator Rob Vellinga namens stichting Promotie Winsum. Helaas was dat niet bespreekbaar volgens Vellinga. 'Aan beide kanten zijn fouten gemaakt en dit is dus een leermoment voor ons'.
De houtbult wordt vrijdag afgevoerd.