Schaker Van Foreest torent boven zichzelf uit op Russisch toernooi

Jorden van Foreest
Jorden van Foreest © schaakstadgroningen.nl
De Groninger jeugdschaker Jorden van Foreest presteert boven verwachting op het Aeroflot Open toernooi in Moskou. De 15-jarige is als zestigste ingeschaald, maar staat na zeven speelronden op een gedeelde zesde plaats.
Internationaal meester

In totaal doen er meer dan zeventig schakers mee van tientallen verschillende nationaliteiten.

Het zijn bijna allemaal grootmeesters. Van Foreest is nog 'maar' internationaal meester. Uit de zeven gespeelde partijen heeft hij 4 1/2 punt verzameld.

Sipke Ernst

Er doet overigens nog een Groninger mee aan het toernooi: Sipke Ernst. Deze grootmeester staat op de 45ste plaats met drie punten. Qua sterkte is hij ingeschaald op de 53e plek.
De sterkte van schakers wordt, net als in tennis, aangeduid met een getal, de rating. Ernst heeft 2530. De top van de startranglijst van het toernooi wordt gevormd door schakers met een rating van meer dan 2700.
De rating van Jorden van Foreest is 2493. Dat geeft aan dat hij veel beter presteert dan op basis van zijn rating verwacht mag worden. Ook in de Nederlandse competitie, hij speelt in het Groningse meesterklasse team SISSA, doet hij het goed. Aan het eerste bord haalde hij daar tot nu toe een score van 4 1/2 uit 6. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat hij zich ook grootmeester mag noemen.
Ernst, die Van Foreest als jeugdspeler trainde, speelt in de Groninger Combinatie, het andere Groninger meesterklasse team. SISSA heeft zich in die hoogste Nederlandse schaakklasse al veilig gespeeld. Groninger Combinatie staat op degraderen. Overigens komen SISSA en Groninger Combinatie zaterdag 11 april tegen elkaar uit.

Twintigduizend euro

Dinsdag is de negende en laatste ronde van het Aeroflot Open. De winnaar van het toernooi kan zo'n twintigduizend euro op zijn bankrekening laten bijschrijven.