Eelde vreest concurrentie met Lelystad niet

© Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde gaat niet kopje onder als gevolg van de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Dat is de overtuiging van directeur Marco van de Kreeke van de noordelijke luchthaven.
Hij reageert op de
van directeur Hans van der Velde van ArkeFly. Die denkt dat de verdere ontwikkeling van de luchtlaven in de polderstad de doodsteek voor Eelde is.

Zware dobber

Van de Kreeke geeft toe dat Eelde op het gebied van de vakantievluchten er een zware dobber aan krijgt. 'Maar,' voegt hij daar aan toe, 'Lelystad richt zich niet op lijndiensten. Wij doen dat wel. Zoals nu naar Londen en in de komende jaren naar meer belangrijke knooppunten.'
Verder wijst hij er op dat Eelde ook belangrijk is voor de traumahelikopter, ambulancevluchten, de opleiding van verkeersvliegers en recreatieve luchtvaart.

Baanverlenging kan lang duren

Van de Kreeke vraagt zich af hoe snel Lelystad ontwikkeld kan worden. Daarbij wijst hij op de baanverlenging die ook in de polder nodig is. 'De discussie over de baanverlenging bij ons heeft tientallen jaren geduurd. Misschien kan dat in Flevoland sneller, maar ook daar vragen de belangen van omwonenden, boeren en de natuur in de Oostvaarderplassen ongetwijfeld om een zorgvuldige afweging.'
Rustig afwachten is wat de luchthavendirecteur betreft geen optie. 'Wij kunnen het ons niet veroorloven het hoofd in de schoot te leggen. We blijven keihard vechten voor meer luchtverbindingen,' kondigt Van de Kreeke aan.

Concurrentievervalsing

De Groningse gedeputeerde Mark Boumans geeft aan dat het rijk fors investeert in Lelystad. Zo wordt daar geld gestoken in de luchtverkeersleiding, terwijl Eelde dat zelf moet gaan betalen.Hij noemt dat 'zorgelijk en concurrentievervalsing'. De VVD'er houdt er rekening mee dat de EU en de Nederlandse mededingsautoriteit (NMa) niet staan te juichen en mogelijk in actie komen.