'Zeker twaalf zaken milder bestraft door ouderdom'

© Netty van der Deen-Flikkema/Groningen in Beeld
De mildere straf die het Openbaar Ministerie vrijdag vanwege 'ouderdom' eiste in de Poelestraatzaak staat niet op zichzelf. Zaken blijven vaker op de plank liggen bij het OM.
Rechtbankverslaggever Marjan Buring: 'Als ik kijk naar zaken in de rechtbanken in Assen en Groningen, dan kom ik in het laatste half jaar al op twaalf zaken die milder zijn bestraft, omdat ouderdom een grote rol heeft gespeeld.'

'Andere zaken hadden prioriteit'

De zaken belanden onder meer op de plank, omdat ze te zwaar worden geacht voor politierechter. Hierdoor komen ze op de grote stapel terecht. Zo ook de mishandelingszaak in de Poelestraat, die ruim twee jaar na dato diende. 'Andere zaken hadden meer prioriteit', aldus Buring.

Iedere zaak is eentje te veel

Het OM ziet geen structureel probleem, maar geeft aan dat iedere zaak die blijft liggen eentje te veel is. De rechter greep tijdens de 'belegen' Poelestraatzaak de gelegenheid aan om om opheldering te vragen.

Irritatie

Buring: 'De rechtbank zelf leek geïrriteerd en begon met 'het is een oude zaak meneer de officier, kunt u me straks ook even uitleggen waaraan dit ligt?'.' Het OM maakte hierop excuses voor de late afhandeling.
Buring ziet regelmatig dat slachtoffers gefrustreerd raken van het lang blijven liggen van hun zaak. Een mishandelde ambulancebroeder zag dat zijn aanvaller hierdoor wegkwam met vijftig uur taakstraf.

Frustratie

'Ik heb de ambulancebroeder later gesproken en hij zei: het mag niet, maar ik ben geneigd zo'n gast de volgende keer de ambulance uit te drukken', onderstreept Buring de frustratie bij de slachtoffers.