'Ik zeg niet dat ik stop met Mijn Ede'

Aan een tafeltje in een café zie je Marcel Hensema het podiumpje afstappen. Hij kijkt je recht aan en zet een barkruk voor je neus op tafel en probeert er op te klimmen. Zondagavond is de voorstelling Mijn Ede op RTV Noord te zien.
De voorstelling komt niet zo dichtbij op tv als in het theater, laat staan als in een klein cafeetje, vertelt Hensema. 'In het theater komt er een dimensie bij. Op tv kan je die niet vangen. Ik kijk mensen recht in de ogen, zij mij ook, dat beïnvloedt mij ook. Dat rechtstreekse contact met het publiek vind ik echt heel belangrijk.'

Hoogezand

Mijn Ede gaat over de jonge jaren van de acteur in Hoogezand, waar zijn ouders een cafetaria annex café hadden. Hij zet in het verhaal een scala aan bijzondere plaatsgenoten neer, afgewisseld met nummers van Ede Staal en een stukje van De Stamtafel van Radio Noord.
De opvolger ervan, Mijn Tweede, die op dezelfde voet verder gaat, stond vrijdag op het programma in Amsterdam. Mijn Ede ook, ook in een klein theatertje.

Te dierbaar

Hensema speelt Mijn Ede inmiddels al zo'n twee jaar. Er staan voorlopig geen nieuwe voorstellingen gepland, 'Maar ik zeg niet dat ik stop met Mijn Ede, daar is hij mij te dierbaar voor.'

Uitzending

TV Noord zendt zondagavond, Eerste Paasdag, een registratie van Mijn Ede in de Stadsschouwburg in Groningen uit. De uitzendig begint om 18:12, na Noord Vandaag en wordt elke twee uur herhaald.