'Veiligheid Groningen is amper issue bij ramp kerncentrale'

De PvdA in Vlagtwedde maakt zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrale in het Duitse Lingen. Vlagtwedde ligt binnen de gevarenzone, maar in de rampenplannen van de Veiligheidsregio Groningen staat amper iets over maatregelen bij een nucleair incident.

PvdA-raadslid Richart Joling wil van het gemeentebestuur van Vlagtwedde weten wat er wél is geregeld voor als het echt misgaat bij de kerncentrale in Lingen.
De centrale moest afgelopen week worden stilgelegd, omdat er koelwater zou lekken.

'Groningen niet genoemd'

Joling kan in het rampenbestrijdingsplan alleen afspraken vinden die in Drenthe en Twente zijn gemaakt over de rampencoördinatie. Hij wil van burgemeester Kompier weten waarom Groningen niet wordt genoemd en of de gemeente wel goed geïnformeerd wordt als er iets mis gaat bij de centrale in Lingen.
Joling heeft ook vragen over de beschikbaarheid van jodiumtabletten. Die zouden uitgedeeld moeten worden als er veel radioactiviteit vrijkomt bij een ongeluk in de kerncentrale. Zijn die wel voor handen in de gemeente Vlagtwedde?

Veiligheidsregio niet geïnformeerd

De Veiligheidsregio Groningen is door de eigenaar van de centrale, RWE, niet op de hoogte gesteld van het defect. Dat komt volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio omdat het om een klein incident ging, bij grote calamiteit zou dat wel gebeuren.
Een woordvoerder van RWE zegt iets heel anders: De energieproducent neemt helemaal nooit contact op met de Veiligheidsregio Groningen.

Gerepareerd

Inmiddels is het lek in de centrale gerepareerd en de centrale zal volgende week weer gaan draaien, meldt de duitse zender NDR.