Man niet langer verdacht van moord op hoogzwangere vrouw

De 41-jarige psychotherapeut Benjamin N. uit Groningen wordt definitief niet vervolgd voor betrokkenheid bij de dood van zijn hoogzwangere vrouw. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend in een persverklaring.
Uit aanvullend forensisch onderzoek blijkt dat de vrouw zo goed als zeker is overleden aan complicaties tijdens de zwangerschap en niet aan de gevolgen van een misdrijf.

Dood aangetroffen

De 39-jarige vrouw wordt eind juni 2014 dood aangetroffen in een woning aan de Star Numanstraat in de stad. Ze is dan 36 weken zwanger.
Op basis van het voorlopige sectierapport concludeert justitie dat er vermoedelijk sprake is van een misdrijf. Daarop wordt haar partner gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij haar dood.
Een passage uit het persbericht van het OM:
'De eerste, voorlopige bevindingen naar aanleiding van de sectie door de patholoog wezen erop dat de vrouw door geweld om het leven zou zijn gekomen (verwurging). Op grond van deze voorlopige bevindingen besloot het OM nader onderzoek in te stellen en werd de 41-jarige man als verdachte van moord aangemerkt.'

Vraagtekens

Vrienden en familie van het stel plaatsten onmiddellijk vraagtekens bij het verhaal. Ze zijn ervan overtuigd dat de vrouw is overleden aan de gevolgen van een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging (HELPP-syndroom).

Gebrek aan bewijs

Twee weken na zijn arrestatie wordt Benjamin N. bij gebrek aan bewijs vrijgelaten. De uitkomsten van het definitieve sectierapport zijn niet eenduidig en laten ruimte voor twijfel.
Het wachten is dan ook op de resultaten van aanvullend forensisch onderzoek. En die resultaten zijn nu binnen.
Op basis daarvan heeft het Openbaar Ministerie nu besloten om de vervolging van Benjamin N. definitief te staken.