TenneT onderzoekt ondergrondse kabel tussen Eemshaven en Vierverlaten

Netbeheerder TenneT gaat onderzoeken of er een ondergrondse hoogspanningskabel kan worden getrokken tussen de Eemshaven en Vierverlaten. Nu staan er nog hoogspanningsmasten op dit stuk. Die zouden dan afgebroken kunnen worden.
TenneT onderzoekt deze mogelijkheid in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken.

Kleine kans

TenneT kijkt op meer plekken in Nederland of het mogelijk is hoogspanningslijnen te verkabelen. In veel gevallen gaat het om lijnen, die nog niet gerealiseerd zijn. Bij het stuk tussen de Eemshaven en Vierverlaten is dat niet zo. Volgens Jeroen Brouwers van TenneT is de kans daarom klein dat die ondergrondse kabel er daadwerkelijk komt: 'Het is technisch een stuk gecompliceerder, omdat de kabel gecombineerd moet worden met een bestaande lijn. Ook is het vijf keer duurder dan een bovengrondse energiekabel. Omdat er al masten staan, lijkt het dus handiger om het ook bovengronds te houden'.
Langere storingen
Een groot voordeel is dat je de elektriciteitsmasten niet meer ziet. Tegelijk is dat ook een nadeel, want monteurs doen er langer over om een storing te verhelpen. 'Een bovengrondse storing kunnen we tussen de acht en 48 uur oplossen. Maar met een storing in een ondergrondse kabel zijn we tussen de 48 uur en twintig dagen bezig. Het is dus een stuk moeilijker om zo'n storing op te lossen', zegt Brouwers.

Aardbevingen
De ondergrondse kabel tussen de Eemshaven en Vierverlaten zou deels door het aardbevingsgebied lopen. Volgens Brouwers wordt in het onderzoek meegenomen hoeveel invloed de aardbevingen hebben op de mogelijke nieuwe kabel. Uit eerdere onderzoeken bleek al wel dat het huidige hoogspanningsnetwerk bevingsbestendig is.
TenneT is op dit moment bezig met een proef met een ondergrondse kabel van tien kilometer bij Delft en Pijnacker. Die proef wordt uitgebreid met een tweede kabel van tien kilometer in de Randstad.