Tientallen instanties betrokken bij gezin vermoorde Daniëlla

Als het nodig is moet het mogelijk zijn dat gezinnen gedwongen worden hulp te accepteren van professionele instanties. Dat is de les die de gezamenlijke jeugdinspecties van het Rijk trekken uit zaak-Daniëlla.
Daniëlla van Bergen uit Groningen werd in 2013 door haar stiefvader vermoord. Meer dan 25 instanties hebben zich in de loop van de jaren bemoeid met het gezin van het verstandelijk gehandicapte meisje.

Langs elkaar heenwerken

Dat stellen de jeugdinspecties vast in hun definitieve rapport over de zaak. RTV Noord bracht de belangrijkste conclusies in januari al naar buiten. De betrokken hulpinstanties hebben langs elkaar heen gewerkt.

Gedwongen hulp

De inspecties hebben naar aanleiding hiervan voorstellen gedaan voor verbeteringen, zoals het mogelijk maken van gedwongen hulpverlening. Dat laatste kan nu nog niet volgens de wet.

18 jaar cel en tbs

Daniëlla werd jarenlang door haar stiefvader Geert W. en haar moeder mishandeld en verwaarloosd. In juli 2013 werd ze zo ernstig toegetakeld dat ze een dag later overleed. W. is inmddels veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Haar moeder is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf.