Groninger Cinemates organiseren eerste YouTube-festival

We hebben de Oscars, de Emmy Awards, de Gouden Kalveren en binnenkort ook de Veed-awards. Dat zijn prijzen voor de beste YouTube-filmpjes en kanalen. (Veed is een samentrekking van video en feed.) Eén van de initiatiefnemers is Kelvin Boerma uit Meedhuizen.
Cinemates

Boerma maakt samen met zijn vrienden al een aantal jaren vlogs (videoblogs) voor YouTube. Dat doen de jongens niet onverdienstelijk. De
hebben inmiddels 170.000 volgers. Volgens Boerma is het booming business: 'We zijn flink aan het uitbreiden. We maken nu niet alleen meer fimpjes voor YouTube, maar ook reclamefilmpjes voor grote merken. Hiervan kunnen we ons appartement, ons kantoor en onze studio in Amsterdam betalen'.

Prijzenshow

Boerma kwam samen met drie andere 'YouTubers' op het idee om een Veed-festival te organiseren. 'Je hebt zoveel bekende awardshows, maar nog niet voor YouTube-filmpjes en kanalen. YouTube is heel erg professioneel aan het worden. Het wordt steeds groter en groter en daar hoort naar onze mening ook een prijzenshow bij.'

Stemmen

De Veed-awards zijn publieksprijzen. Mensen konden de afgelopen weken hun favoriete YouTube-persoonlijkheden en kanalen nomineren. Dat kon in acht verschillende categoriën. Mensen maken YouTube-video's over de meest uiteenlopende thema's: van wat-heb-ik-nu-weer-gekocht-bij-de-Primark-video's tot game-filmpjes. Vanaf nu kunnen mensen stemmen op hun favoriete kanaal. Ook de Groninger Cinemates zijn een keer genomineerd.

Kaartverkoop

De eerste editie van het Veed-festival is volgende week zaterdag in Amsterdam. Het feest is alleen toegankelijk voor Nederlandse YouTubers. De initiatiefnemers zitten eraan te denken om in de komende jaren uit te breiden naar het buitenland. Tickets zijn te koop via de site. In totaal is er plek voor 2.800 mensen. Er zijn al ruim 1.500 tickets verkocht.
Bekijk hieronder, geheel willekeurig geselecteerd, een aantal voorbeelden van genomineerde kanalen:
- Beautygloss - Beste Vrouwelijke Youtuber
- EnzoKnol - Beste Vlogging-YouTuber
- ZU5E - Beste YouTube Channel
- Furtjuh - Beste Comedy YouTuber
- Lifesplash - Beste YouTube Talent
- Kwebbelkop - Beste Gaming YouTuber