Kunstenaar neemt bevingspand van NAM 'in bezit'

De door de NAM aangekochte boerderij De Haver in Onderdendam is weer bewoond. Kunstenaar en dj Arend Kerkhof heeft zijn intrek genomen in het monument.
Anti-kraak

Van kraken is geen sprake, zegt hij. 'Zie het als anti-kraak. Ik vind het zonde dat zo'n mooi en groot pand leeg staat.'
Het Rijksmonument is anderhalf jaar geleden door de NAM overgenomen. Het was destijds de eerste keer dat een huiseigenaar door het gasbedrijf werd uitgekocht.
De boerderij was eigendom van een lid van het voormalig bestuur van de Groninger Bodem Beweging. Herstel van de aardbevingsschade zou niet lonend zijn.

Eerste scheur
De nieuwe bewoner is daar verbaasd over. 'Pas na drie uur goed zoeken vond ik de eerste scheur. Het ziet er gewoon goed uit. Weinig te merken van aardbevingsschade. Heel groot en luxe.'

Ontmoetingsplek
De kunstenaar wil van het pand een ontmoetingsplek voor omwonenden maken. 'Door die aardbevingen en het minder waard worden van huizen zijn mensen zeer gestrest. Hier kunnen ze mediteren, naar voorstellingen kijken en naar muziek luisteren', zegt Kerkhof in de fraai verbouwde schuur, die zich goed leent voor evenementen.

We wachten rustig af
De burgemeester van Bedum, de politie en de NAM zijn al poolshoogte komen nemen. Er wordt voorlopig niet ingegrepen.
'We waren bezig met vinden van een herstemming van de zaal in de schuur. We wachten rustig af', laat een NAM-woordvoerder weten.