Martini Ziekenhuis ondersteunt Stichting Burns Turiani

© Collin Nissink
Het Martini Ziekenhuis verbindt zich langdurig aan de Stichting Burns Turiani. Die stichting heeft tot doel de behandeling van brandwondenpatiënten in Tanzania te verbeteren.
Woensdagmiddag ondertekenen beide partijen een convenant dat de samenwerking, die al vele jaren bestaat, formaliseert.  

Helpende hand

Stichting Burns Turiani zet zich al sinds 1999 in voor brandwondenpatiënten in Afrika en biedt daarbij het Turiani Hospital in Tanzania de helpende hand. Vanwege deze specifieke en specialistische zorg bestaat er een nauwe band met het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis.

Vakantiedagen

Zo brengen medewerkers van het Martini Ziekenhuis kennis op het gebied van brandwondenzorg naar het Turiani Hospital, zonder daar vakantiedagen voor op te hoeven nemen. Daarnaast beoordeelt het ziekenhuis jaarlijks of er verpleegkundige en medische hulpmiddelen die voor het ziekenhuis niet meer bruikbaar zijn naar Tanzania kunnen.

Kinderen met brandwonden

In het Turiani-ziekenhuis is er extra aandacht voor kinderen met brandwonden. Volgens Ina Boerma van de stichting Burns Turiani komen die in Afrika relatief meer voor omdat veel moeders hun jonge kinderen dicht op het lichaam dragen. 'Bij de dagelijkse werkzaamheden zoals koken gebruiken de vrouwen meestal een open vuur, met alle risico's van dien.'
De stichting legt de nadruk op onderhoud en versterking van ziekenhuishygiëne, infectiepreventie en brandwondenzorg in theorie en praktijk.
Boerma: 'We werken daarbij met het train-the-trainer model, zodat de lessen en trainingen gedurende het hele jaar voortgezet worden.'