Liveblog deel 1: alles over de aanloop naar de halve finale beker #groexc

FC Groningen kan woensdagavond geschiedenis schrijven. Dan kan in de eigen Euroborg ten koste van Excelsior voor de tweede keer in de geschiedenis de bekerfinale worden gehaald. En dat ook nog eens tegen het PEC Zwolle van Ron Jans.
Voetballiefhebbend Groningen staat dus op zijn kop en dat begint 's ochtends al met het wandelingetje van FC-directeur Hans Nijland. Hier lees je alles over de aanloop naar de wedstrijd.
We gaan verder in deel 2 van het liveblog.

13.08 uur

De commentator van dienst heeft er in ieder geval zin in! Vanaf 19.00 uur begint de uitzending op Radio Noord, waar Elwin samen met Henk Elderman verslag doet van een hopelijk bijzondere bekeravond.
Ook voor een verslaggever/commentator is dit een heerlijk affiche. Heel veel zin in vanavond!!! #groexc #fcgroningen
— Elwin Baas (@elwinbaas)
13.03 uur De wedstrijd is stijf uitverkocht, maar via Radio Noord kun je nog kaarten winnen!
Vanavond dolgraag naar #groexc maar geen kaarten? Luister tot 18.00 uur naar Radio Noord en win gratis kaarten!!! @rtvnoord #fcgroningen
— Elwin Baas (@elwinbaas)
12.14 uur Relaties moet je warmhouden. Zeker als dat met de directeur van FC Groningen is. Oud-speler Evgeniy Levchenko is in ieder geval ook toeschouwer vanavond.
Vanavond ben ik In Euroborg om @fcgroningen te steunen! Dank @fcgroningen en @jdnijland voor de uitnodiging. #beker pic.twitter.com/nR268cRixp
— Levchenko Evgeniy (@elevchenko)
12.04 uur: Peter Houtman, stadionspeaker van Feyenoord en oud-spits van FC Groningen, geniet van al het moois dat de stad Groningen te bieden heeft. Vanavond toeschouwer in Euroborg.
Op uitnodiging @fcgroningen (praatje voor sponsors-gezellig!) gister al aangekomen voor 1/2 fin. beker #groexc pic.twitter.com/NDUCpdBUHA
— Peter Houtman (@PHoutman)
11.05 uur: De basketballers van Donar hebben ervaring met het winnen van een beker en steunen stadgenoot FC Groningen.
Als kersverse bekerwinnaar wensen wij @fcgroningen in de 1/2-finale v/d beker vanavond veel succes tegen @excelsiorrdam #groexc #knvbbeker
— Donar (@Donar_Official)
10.54 uur De trainer van de tegenstander is een beetje in de war. Hij hoopt vanavond namelijk op een groot feest voor Excelsior, in de Gelredome.. Nu maar hopen voor FC Groningen dat zijn spelers net zo in de war zijn.
10.51 uur: Aan de grasmeester zal het niet liggen..
Dit is Jan. Hij is belangrijk. Jan is de baas van het veld. Er wordt hard gewerkt aan een optimale grasmat. #rtvnoord pic.twitter.com/HMWWVfdNmx
— Robert Pastoor (@RobertPastoor)
9.27 uur:
De Euroborg is er helemaal klaar voor, constateert verslaggever Robert Pastoor.
Stadion Euroborg. De voorbereidingen voor vanavond zijn in volle gang. #rtvnoord pic.twitter.com/sgDgIkBzkG
— Robert Pastoor (@RobertPastoor)
9.16 uur: Ook journalisten in de regio laten voor even de objectiviteit varen. Zo is Bas van Sluis van Dagblad van het Noorden duidelijk over zijn voorkeur:
Speciaal voor wedstrijd van vanavond
. Kom op
! Op naar de finale!
— Bas van Sluis (@basvansluis)
9.15 uur: 'Ik heb een dag als andere wedstrijddagen', zegt Hans Nijland op Radio Noord over hoe hij deze dag beleeft. 'Natuurlijk is er wedstrijdspanning', maar volgens Nijland is die niet anders dan anders.
Over de kritiek van Richard Vennema op Sergio Padt zegt Nijland: 'Als ik hem zo hoor lijkt het alsof Richard 100 interlands heeft gekeept', lacht Nijland. 'Nee hoor, mooie kerel die Richard, maar ik snap werkelijk niet waar hij het over heeft. Padt is een van de beste keepers in Nederland.'
'We hoeven hier niemand op scherp te zetten, de focus is er. Wij kunnen de finale halen en het kan een hele mooie week worden voor ons. We gaan knallen vanavond!', zegt Nijland vol vertrouwen.
8.23 uur: Richard Vennema is oud-keeper en zoon van FC Groningen-legende Tonny van Leeuwen. Maar hij won dit seizoen óók de Johan Cruijff Schaal als keeperstrainer van PEC Zwolle, vandaar dat Radio Noord bij hem langs ging. En dat ging uiteraard over de keepers van woensdagavond.
'Coutinho van Excelsior blijft een goeie keeper. Wel klein, maar heel wendbaar.' Over Sergio Padt is Vennema ook tevreden: 'Tegen Vitesse keepte hij ook weer een wereldpartij. Maar hij moet nog wel wat beter worden met hoge ballen', zegt hij. Padt doet Vennema denken aan Roy Beukenkamp: 'De Beukwas ook twee meter, maar geen ster in hoge ballen.'
8.15 uur: 'Áls het zover moet komen, dan is er in ieder geval één Nijland die wint', zegt Ron Jans op Radio Noord over een mogelijke finale tussen PEC Zwolle en FC Groningen. 'Maar het is nog niet zover', zegt hij er snel achteraan.
'Er is nog wel eens wat kritiek op het bekertoernooi. Zo is er in de eerste rondes vaak weinig publiek, maar ik wil wel zeggen dat de provincieclubs het bekertoernooi tot een feest hebben gemaakt', zegt de trainer.
7.22 uur: Piet van Dijken is op Radio Noord heel duidelijk: 'Als het 1-0 wordt, dan niet achterover hangen maar doordrukken! Trainer Erwin van de Looi moet meer lef tonen. Vanavond telt maar één ding: winnen! Doen gewoon!'
— Robert Pastoor (@RobertPastoor)
6.26 uur:
Vroeg op , even lopen en dan naar Euroborg. Mooi toch. — Hans Nijland (@jdnijland)
Dit wordt er getwitterd over de wedstrijd van woensdagavond: Tweets over kuipjekuipjegroningenkomteraan OR groexc