Raad van State wijst extra stortruimte Stainkoeln in Stad af

© Goos de Boer/RTV Noord
Stortplaats Stainkoeln in Groningen mag niet met anderhalf miljoen kubieke meter worden uitgebreid. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die het bedrijf en de gemeente Veendam hadden aangespannen tegen de provincie Groningen.
Stainkoeln en Veendam wilden de anderhalf miljoen kubieke meter stortruimte die nog over was van de inmiddels gesloten stortplaats Borgerswold overhevelen naar de vuilstort van Stainkoeln in Groningen.

Vergunning vervallen

Maar volgens de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, is de afvalstoffenvergunning van Borgerswold in 2003 vervallen. Daarmee is ook de anderhalf miljoen kuub stortruimte die daar nog niet benut was, vervallen.

1993 of 2003?

Stainkoeln en Veendam stapten vorige maand naar de Raad van State om de ongebruikte stortruimte te kunnen overhevelen naar Groningen. Volgens Stainkoeln is dit mogelijk, omdat de provincie in de afvalstoffenvergunning van 1993 niet vastlegde dat die gold voor de gebruikelijke tien jaar. De provincie stelt dat de vergunning in 2003 wel degelijk verliep.

Vergunningsaanvraag

De Raad van State geeft de provincie nu gelijk. Stainkoeln vroeg destijds in de vergunningsaanvraag een afvalstoffenvergunning voor tien jaar. Die is overeenkomstig de aanvraag verleend, zegt het rechtscollege.

Stortplaats in Stad vol

Stainkoeln wilde de restcapaciteit overhevelen omdat de stortplaats in Groningen volgelopen is. Het bedrijf moet daardoor ruimte bijkopen bij concurrenten in Friesland of Drenthe. In de hele provincie Groningen is nog 2,2 miljoen kubieke meter stortruimte ongebruikt.