Overheidssteun luchtlijn Eelde-Kopenhagen 'weggegooid geld'

© RTV Noord (archief)
'Steek geen cent in de luchtlijn tussen Eelde en Kopenhagen.' Die boodschap krijgen alle Statenleden van Groningen en Drenthe per brief in de bus.
De brief is afkomstig van Philippe Boucher; omwonende van het vliegveld, luchtvaartdeskundige en tegenstander van Groningen Airport Eelde.

Intercontinentale vluchten

Groningen Airport Eelde is volop in gesprek met Danish Air Transport over een verbinding met Kopenhagen. Daarmee haalt Eelde een 'hub' binnen. Daarbij gaat het om lijnvluchten op een grote luchthaven met intercontinentale vluchten. Noordelijke reizigers kunnen dan vanaf Eelde via tussenstop Kopenhagen de wereld over vliegen. De Deense vliegmaatschappij stapt er alleen in als Eelde de eerste drie jaar de aanloopverliezen dekt. Aan de aandeelhouders, waaronder de beide provincies, wordt daarvoor twee miljoen euro gevraagd.

Weggegooid geld

Volgens Boucher is dat 'weggegooid geld'. Hij zegt de mogelijheden om vanaf Eelde via Kopenhagen over de wereld te vliegen te hebben onderzocht. Zijn conclusie is dat er naar verhouding weinig wereldwijde vluchten vertrekken vanaf de Scandinavische luchthaven.

Populaire bestemmingen

Boucher wijst de Statenleden erop dat daar geen intercontinentale bestemmingen bij zijn, die vaak door noordelingen worden geboekt. 'Suriname, Curaçao, Hongkong en Bali zijn populair in het Noorden, maar daar kun je vanaf Eelde niet via Kopenhagen naartoe vliegen,' zegt Boucher.