D66 wil windmolens rondom Stad

© Jos Schuurman / FPS
De gemeenteraadsfractie van D66 in de Stad wil dat het mogelijk wordt windmolens te plaatsen op plaatsen in de Stad. De partij denkt aan locaties aan de buitenrand van de stad en op bedrijventerreinen.
Met het plan zouden gemeenten in de Ommelanden ontlast kunnen worden. Raadslid Carlo Schimmel: 'In plattelandsgemeenten kunnen windturbines worden ervaren als een inbreuk op het weidse Groninger landschap. Op locaties aan de grenzen van de stad speelt dat niet.'

Drie plekken

In 2013 bleek uit een onderzoek van het Groningse stadsbestuur dat drie plekken in de stad Groningen geschikt zouden zijn voor het plaatsen van windmolens. Bij Roodehaan, Meerstad-Noord en Westpoort is ruimte voor circa twintig molens, zo becijferde het stadsbestuur.

Overlast nihil

Volgens raadslid Schimmel is de overlast op deze plekken nihil: 'Roodehaan en Westpoort liggen langs de A7 en zijn aangewezen als bedrijventerrein. In Meerstad-Noord staat onder andere al een gaswinningsinstallatie.'

Motie

De wens voor windmolens bij de Stad werd eerder al geuit door de stad-Groninger PvdA-fractie. In 2013 nam de gemeenteraad een door de PvdA ingediende motie aan waarin een raadsmeerderheid zich uitsprak voor het plaatsen van windmolens binnen de gemeentegrenzen.

Concentratie

Het huidige provinciebestuur heeft de Stadse plannen tot nu toe altijd tegen gehouden. Verantwoordelijk-gedeputeerde William Moorlag (PvdA) koos voor concentratie van windmolens in de Eemshaven, Delfzijl en bij Meeden. De stadse-PvdA wethouder Roeland van der Schaaf uitte hier eerder al kritiek op.
Het is onduidelijk hoe het nieuw te vormen provinciebestuur denkt over windmolens.