Lager opgeleiden hebben meer kans op nierschade

© Erik Hogeboom
Mensen met een lage opleiding of een laag inkomen hebben meer kans op chronisch nierfalen. Dat concludeert UMCG-onderzoeker Priya Vart, die op het onderwerp promoveert.
Chronische nierschade houdt in dat het nierweefsel is versleten. Dat kan niet meer genezen. De aandoening is het gevolg van andere aandoeningen, zoals diabetes en hoge bloeddruk. Deze kunnen weer worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerd voedingspatroon.

Veertig procent hoger risico

Vart analyseerde voor zijn onderzoek grote Nederlandse en Amerikaanse databestanden met ziekte-informatie over chronische nierschade. Uit die gegevens blijkt dat mensen met een lagere opleiding en/of een lager inkomen veertig procent meer kans hebben op chronische nierschade dan mensen met een hogere sociaaleconomische status.

Screening uitbreiden

In Nederland hebben mensen met een laag opleidingsniveau het grootste risico. In Amerika geldt dat voor mensen met een laag inkomen. Daarom pleit Vart ervoor om de huidige screening op chronische nierschade ook toe te passen op mensen met een lage sociaaleconomische status.