Stad wil monumenten nieuwe functie geven

Eén van de twee Finse schoolgebouwen in de stad
Eén van de twee Finse schoolgebouwen in de stad © Eddy Zwerver/RTV Noord
De gemeente Groningen trekt de komende jaren extra geld uit voor monumenten. Het gaat om een bedrag van vijfhonderdduizend euro. Met het geld wil de gemeente de rijksbezuinigingen op het monumentenbeleid compenseren.
Nieuwe functie

Voor de komende jaren heeft de gemeente drie monumenten op het oog die ze een herbestemming wil geven. Het gaat om het
op het Ebbingekwartier, één van de twee
aan de Helper Westsingel en het
bij het Noordelijk Scheepsvaartmuseum. Wethouder Roeland van der Schaaf: 'We gaan op zoek naar een exploitant die de gebouwen in beheer wil nemen, nadat we ze hebben opgeknapt. Dit is gelukt bij het Prinsenhof aan het Martinikerkhof en bij de Watertoren in het Noorderplantsoen. De beste garantie voor het behoud van monumenten is om ze een nieuwe functie te geven. Dan wordt er ook geld mee verdiend'

Monumentenfonds

De gemeente heeft ook aandelen verworven in het Groninger Monumentenfonds. Het gaat om aandelen, die in handen waren van de woningbouwcorporaties Nijestee en Lefier. Door nieuw beleid van het Rijk hebben beide instellingen hun aandelen moeten afstoten. Volgens Van der Schaaf is het belangrijk dat de gemeente de aandelen nu zelf heeft: 'Via het fonds kunnen we invloed blijven uitoefenen op de monumenten. Dat kon tot nu toe via de woningcorporaties. Nu dat niet meer mag, nemen we zelf een groter aandeel in het fonds'.