FC Groningen staat in bekerfinale

FC Groningen heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale van de Beker. In een uitverkocht stadion Euroborg werd het 3-0 tegen Excelsior Rotterdam.
De doelpuntenmakers waren Hans Hateboer '40, Albert Rusnák '53 en Tjaronn Chery '88.
De bekerfinale is op zondag 3 mei in De Kuip. FC Groningen speelt dan tegen het PEC Zwolle van oud-trainer Ron Jans.

De Leeuw

Groningen moest het stellen zonder Michael de Leeuw, die wel hersteld was van zijn hamstringblessure, maar een dag voor de wedstrijd ziek werd. Ook sterkhouder Eric Botteghin ontbrak. Door de gele kaart die hij in de kwartfinale tegen Vitesse kreeg, moest hij vanaf de tribune toekijken.

Kansen Excelsior

De openingsfase was voor de bezoekers uit Rotterdam. Na negen minuten stuurde Tom van Weert Ninos Gouriye diep, die oog in oog met Sergio Padt kwam te staan. De speler van Excelsior was onrustig in zijn afwerking en schoot ruim naast.
Na die kans begon Groningen zich nadrukkelijker met het spel te bemoeien, zonder echt gevaarlijk te worden. Dat werd Excelsior wel weer. Rick Kruys kon uit een vrije trap vrijstaand inkoppen, maar zijn inzet miste kracht, waardoor Padt redding kon brengen.

Doelpunt Hateboer

Vijf minuten voor rust werd er toch gescoord. Tjaronn Chery gaf een mooie steekpass op de goed meegelopen Hans Hateboer. De rechtsback, die door de afwezigheid van Botteghin in de basis startte, bekroonde zijn knappe loopactie door de bal in de verre hoek achter Coutinho te schieten.

Tweede helft

Direct na de pauze kreeg Excelsior een goede mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar Padt voorkwam dat Van Weert scoorde. Zeven minuten na rust bracht Albert Rusnák de Euroborg in extase. Hij schoot een afgeslagen bal vanaf de rand van het strafschopgebied via de binnenkant van de paal mooi binnen.

Groningen verzuimt score uit te breiden

Groningen kreeg in het vervolg een paar grote mogelijkheden, maar verzuimde de wedstrijd definitief te beslissen. Chery kopte voor een leeg doel de bal via de lat over en invaller Juninho Bacuna schoot van dichtbij tegen de lat.
Pas twee minuten voor tijd viel de derde treffer. Eerst maaide invaller Dino Islamovic over de bal, maar Chery faalde niet: hij schoot de 3-0 binnen. Eric Botteghin, die tussen de fanatieke aanhang stond, liep het veld op en vloog Van de Looi in de armen.
Na het fluitsignaal ontplofte de Euroborg van vreugde en vierden de spelers samen met het publiek een feestje.