Veendammer boos op gemeente: 'Ik word zo goed als dakloos'

Een gezin in Veendam dreigt failliet te gaan, doordat de grond onder hun woning vervuild blijkt te zijn.
In 2006 kocht de 40-jarige stratenmaker Michel Veldthuis een woning aan het Beneden Oosterdiep. In vroeger jaren was er een brandstoffenhandel gevestigd. De gemeente zei toen niets te weten over mogelijke vervuiling, maar twee jaar later was het volgens de gemeente wél een vervuilde locatie.

Hypotheek

Veldthuis wil nu zijn huis verkopen omdat hij wegens een beschadigde rug niet meer kan werken. Hij kan de hypotheek niet meer opbrengen. Maar door de vervuiling raakt hij het huis niet voor een redelijke prijs kwijt.

Dakloos

'We moeten noodgedwongen weg. We stoppen met het bedrijf, mijn inkomen stopt ook. Dat houdt in dat je zo goed als dakloos wordt', legt Veldthuis uit.

Ten einde raad

Veldthuis is ten einde raad. En boos op de gemeente. Hij zou de woning nooit gekocht hebben als de betrokken gemeenteambtenaar hem in 2006 de juiste informatie had gegeven. Omdat de termijn waarbinnen hij bezwaar kan maken tegen de gang van zaken inmiddels is verjaard, kan hij juridisch niet veel uitrichten.

Kapitale fout

'Uit twee rapporten, waaronder de Bodeminformatiekaart van de provincie, blijkt dat het in 2001 al een verdachte locatie was. Dus ruim vijf jaar voor de aankoop van de woning. Het is een kapitale fout geweest', zegt Veldthuis.

Overleg met gemeente

Gesprekken met de gemeente leverden tot nu toe niets op. De ambtenaar zou zelfs hebben toegegeven dat hij fout zat. Donderdag heeft hij weer een gesprek met de gemeente. De uitkomst daarvan is nog niet bekend.