Stadjer krijgt elke maand 'gratis' duizend euro

Een jaar lang elke maand zomaar duizend euro op je rekening krijgen. Dat is binnenkort weggelegd voor Stadjer Frans Kerver.
Kerver is de eerste Nederlander die straks een zogeheten 'basisinkomen' krijgt. Dat is een bedrag dat hij sowieso krijgt. Daarnaast mag hij ook nog gewoon werken.
Het gaat om een sociaal experiment. Later volgen meer mensen die elke maand duizend euro krijgen.

Schrapen

Frans Kerver vertelt dat hij zich op deze manier geen zorgen hoeft te maken of hij elke maand wel rond kan komen. Hij is in 2006 begonnen als zelfstandig tekstschrijver. De eerste jaren waren 'vette' jaren, maar toen kwam de economische crisis. 'Tijdens de recessie was het echt schrapen', vertelt hij.

Zekerheid

Sindsdien is de Stadjer ook veel bezig met sociale projecten: 'Ik wil graag tijd steken in de dingen die ik heel waardevol vind, maar die niet direct geld opleveren. En die vind ik zo belangrijk dat ik graag de vrijheid wil voelen om dat te kunnen blijven doen.'
'Maar ik heb ook een gezin met drie kinderen en de hypotheek moet ook betaald worden. Met het basisinkomen heb ik zekerheid en weet ik dat ik me een jaar lang geen zorgen hoef te maken over het feit of ik überhaupt wel rond kan komen.'

'Geen stress'

Het basisinkomen is al langer een veelbesproken onderwerp binnen de economie. Het betekent in feite dat alle toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag) worden geschrapt en dat iedereen in ons land een vast bedrag per maand krijgt, ongeacht de inkomsten.
'Als we in een maatschappij leven waarin echt iedereen een basisinkomen heeft, hoop ik dat we op een prettigere manier met elkaar om zouden gaan', zegt Kerver. 'Dat we heel wat stress uit de maatschappij halen en dat iedereen daar beter van wordt.'

Crowdfunding

Het geld wordt opgehaald met een crowdfundingsactie. Via de site www.onsbasisinkomen.nl, die komend weekend de lucht in gaat, kunnen mensen zich aanmelden om het experiment te steunen.
Mensen die geld geven, kunnen naar bijeenkomsten in Groningen waar over het basisinkomen wordt gepraat. Ook maken ze kans om ook elke maand duizend euro te krijgen.

Duitsland

In Duitsland loopt al een jaar een soortgelijke proef. Op dit moment krijgen elf mensen maandelijks duizend euro. De initiatiefnemers hopen dat dit ook in Nederland lukt. Uiteindelijk zou het mooi zijn als de rijkste 100.000 mensen een basisinkomen kunnen geven aan 100.000 andere mensen', vertelt Kerver.
Naar verwachting is het bedrag voor het eerste basiskomen á 12.000 euro voor 1 juni binnen. Dan start daadwerkelijk het experiment.