Huizenverkoop zit in de lift

De stijgende lijn in de huizenverkoop in stad en provincie Groningen zet door. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het Kadaster meldde vorige maand ook al dat de woningmarkt weer in de lift zit.
In het eerste kwartaal van 2015 zijn door NVM-makelaars in onze provincie 1098 woningen verkocht. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 is dat een stijging van 23,3%. Toen werden er 891 huizen verkocht.

Marktconform

In Noordoost-Groningen is de percentuele stijging van het aantal verkopen het grootst: 50,8%. In de stad Groningen werden 531 woningen in het laatste kwartaal binnen 52 dagen verkocht. In de overige gemeenten varieert de gemiddelde verkooptijd van 89 tot 403 dagen. De NVM tekent daarbij aan dat ook woningen verkocht zijn, die al langere tijd te koop stonden. Hierdoor wordt het gemiddelde negatief beïnvloed. Nieuw aanbod wordt sneller verkocht, omdat de vraagprijs vaak meer marktconform is.

Landelijk

Volgens de NVM sluiten de ontwikkelingen op de Groningse huizenmarkt aan bij het landelijk beeld. Bijna de helft van de nieuw te koop gezette woningen wordt binnen drie maanden verkocht. Woningen staan gemiddeld 372 dagen te koop. Eén op de vijf woningen staat inmiddels drie jaar of langer in de verkoop.

Prijs

De prijs van een verkochte woning is het afgelopen jaar landelijk met 2,3% gedaald. Dit komt doordat er meer goedkopere woningen verkocht zijn, waardoor het algemene prijsniveau daalt. Volgens de NVM zijn de prijzen op de huizenmarkt inmiddels gestabiliseerd.

Aantrekkelijk

De makelaarsorganisatie verwacht dat de groei in de huizenmarkt doorzet. Dit komt onder meer door de lage hypotheekrente en de stijgende huurprijzen. Deze factoren maakt het kopen van een woning aantrekkelijk.