Zorgen over toename geslachtsziekten

De GGD maakt zich zorgen over de toename van het aantal chlamydia en hiv-infecties in de stad en provincie Groningen.
Het aantal chlamydia-infecties is vorig jaar met 36 procent gestegen. Het gaat om 715 infecties in 2014 tegenover 526 infecties in 2013. In ruim driekwart van de gevallen gaat het om jonge heteromannen en -vrouwen.
Chlamydia blijft de meest voorkomende soa in Groningen. De GGD noemt deze ontwikkeling zorgwekkend.

Hiv-infecties

De afgelopen jaren is het aantal hiv-infecties in Groningen gestaag gestegen. In 2014 waren er dertien nieuwe infecties op 3.251 testen. In 2013 ging het om acht nieuwe infecties op 3.110 testen. De infectie is met name bij (jonge) homoseksuele mannen aangetroffen.

Gonorroe en syfilis

Ook het aantal gonorroe-infecties is licht gestegen. Het gaat om 58 infecties in 2014 tegenover 46 infecties in 2013. Het aantal syfilis-infecties is daarentegen gedaald.
Deze twee ziekten worden vooral gevonden onder mannen, die seks hebben met mannen. Een aantal van deze mannen is ook besmet met hiv. Het percentage gonorroe-infecties onder heterovrouwen is in 2014 wederom licht gestegen.

Landelijk beeld

De cijfers van Groningen komen in grote lijnen overeen met de landelijke cijfers. Het enige verschil is te zien in het aantal syfilisinfecties. Dit is in Groningen gedaald, terwijl er landelijk een lichte stijging te zien is.