Het geheim van popfestival Sunsation in Middelstum

Veel popfestivals maken moeilijke tijden door. Maar Sunsation in Middelstum staat al 27 jaar fier overeind. Sterker nog: het festival wordt alleen maar groter.
Vorig jaar was Sunsation bijna uitverkocht en ook dit jaar beloven weer veel mensen te komen. Vrijdag gaat het festival weer los. Volgens de organisatie gaat de kaartverkoop nu nog harder dan vorig jaar. Om teleurstelling te voorkomen is de feesttent dit jaar daarom met honderd vierkante meter uitgebreid.

In de armen gesloten

Wat is toch het geheim van Sunsation? Volgens de organisatie leeft het festival enorm in het dorp. 'Mensen zijn trots op het evenement. Meer dan de helft van de inwoners brengt ook wel een bezoekje aan Sunsation', zegt organisator Eling Zuidhof.

Veel vrijwilligers

Ook steken veel vrijwilligers de handen uit de mouwen om Sunsation mogelijk te maken. Zo liet ook wethouder Be Schollema van de gemeente Loppersum de handen wapperen.

Geen subsidies

'Onlangs was het NL Doet en dan doen veel colleges dingen die ze normaal niet doen', zegt Schollema. 'De organisatie van Sunsation vraagt niet om subsidies, maar heeft liever dat we de handjes uit de mouwen steken. Even een dag lekker helpen, dranghekken plaatsen, dingen in de tent plaatsen.'

Artiesten

Vrijdag geeft dj Sieme uit Middelstum tijdens de Back to the 90s en 00s de officiële aftrap van Sunsation, gevolgd door Radio 2-dj Gijs Staverman. Andere artiesten die optreden de komende dagen zijn onder anderen Kraantje Pappie, Charly Lownoise, Lucas en Gea, Tim Douwsma en Monique Smit.
Sunsation vindt plaats op 10 en 11 april en op 17 en 18 april. Het volledige programma is hier te bekijken.