Annechien ten Have heeft een streepje voor bij Varkens in Nood

© RTV Noord
Boteren deed het nooit tussen Annechien ten Have en Varkens in Nood, maar de boerin uit Beerta kan weer een potje bij de activisten breken. Ze heeft namelijk zo'n mooi kraamhok, dat moet iedereen eigenlijk hebben, vindt Varkens in Nood. De liefde is niet wederzijds.
Varkens in Nood is een campagne gestart voor een verbod op de alom gebruikte kraamkooi. Da's geen pretje voor de zeugen, zegt de stichting, want de moedervarkens zouden er een kwart van hun leven in vastgeklemd liggen. De oplossing zien de dierenrechtenactivisten in het Pro Dromi kraamhok. De SP is al om en heeft Kamervragen gesteld.

Kraamverzorgster

De eersten die een aantal kraamhokken in hun professionele stal hebben gebouwd, zijn Ten Have, oud-voorzitter van LTO Varkenshouderij, en haar man.
In een Pro Dromi kraamhok kunnen de biggetjes naar een apart hok, zodat ze niet geplet worden door hun moeder. 'Dat is veel duurder. Ze moeten leren naar het andere hok te gaan. Daar heb ik een kraamverzorgster bij nodig die het in de gaten houdt.' Ten Have heeft daarom ook nog 'gewoon' kraamkooien.
De bouw van de nieuwe hokken kon ze deels financieren met een overheidssubsidie.

Negatief

Erg blij is de boerin niet met de lovende woorden van Varkens in Nood. Volgens Ten Have is de stichting alleen maar gericht op het negatieve.
'Als ze zo graag willen dat het beter wordt, kunnen ze mij beter helpen om supermarkten te overtuigen om mijn lupine-varkensvlees in het schap te leggen.' Ten Have is al een jaar bezig om dat voor elkaar te krijgen, maar ziet weinig schot in de zaak. 'De intrinsieke motivatie is er niet bij de supermarkten', zegt ze. 'Het is duurder.'

EenVandaag

Donderdagavond kwam Ten Have in beeld in een reportage van EenVandaag over het welzijn van zeugen in kraamkooien en het alternatief van Pro Dromi.